Over Hester

Pianiste en muziekpedagoge Hester Lenaerts is de drijvende kracht achter Piejaanoo. Tijdens haar opleiding aan het Lemmensinstituut werkte ze in haar masterscriptie rond piano-onderwijs voor kinderen van vijf tot zeven jaar.
De oprichting van haar eigen privé-muziekschool Piejaanoo, waar deze jonge kinderen terecht kunnen, was dan ook een logische volgende stap. Maar ook jongeren en volwassenen zijn welkom bij Piejaanoo voor lessen op maat. 
Wat begon als een kleinschalig initiatief voor pianolessen, groeide uit tot een heus concept met naast die pianolessen ook een kinderkoor, kampen voor kinderen tijdens schoolvakanties, muzieksessies voor de allerkleinsten en diverse workshops. 

Hester studeerde in 2011 af als master in de muziek, afstudeerrichting muziekpedagogie aan het Lemmensinstituut (Leuven). Daarna volgde ze er de masteropleiding piano bij Frans Van Beveren, die ze in 2014 ook met succes beëindigde. Ze volgde ook diverse masterclasses piano in binnen-en buitenland bij o.a. Jan Vermeulen, Katia Veekmans, Paul Robberts, Charles Owen, Martin Sturfält e.a.

Tijdens en na haar studies gaf ze enkele jaren lessen Algemene Muzikale Opvoeding (AMO) en pianolessen aan verschillende JMA's, Algemene Muzikale Vorming (AMV) en piano-initiatie aan academies en conservatoria en was ze als dirigente actief in verschillende kinderkoren.

Hester is ook actief in de wereld van de folkmuziek. Ze organiseerde concerten en bals voor Folk in Leuven, gaf folkdanslessen en neemt regelmatig deel aan stages (volksmuziekstage Gooik, Ethno). Regelmatig werkt ze samen met ethnomusicoloog Hubert Boone, die onderzoek doet naar traditionele muziek en dans in België. In 2013 verscheen het boek Brabantse danstradities, samen met dubbelcd bij uitgeverij Euprint. In het kader van dit boek gaf Hester een reeks dansinitiaties met dansen, beschreven in dit boek, in lagere scholen in de regio Kampenhout.

Naast Piejaanoo verzorgt Hester ook muzikale workshops en vormingen voor een divers publiek in Leuven en omstreken. Zo geeft ze regelmatig workshops in scholen, in de naschoolse opvang, voor verenigingen en tijdens buurtfeesten, alsook vormingssessies aan leerkrachten (in opleiding) en personen die professioneel met kinderen werken.

Hester is lid van EPTA (European Piano Teachers Association) en woont regelmatig congressen en studiedagen bij om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op vlak van piano(didactiek) en muziekpedagogie.

Opleiding

- eerste muzieklessen aan het JMA (jeugdmuziekatelier) te Munsterbilzen,
- later o.a. piano- en dwarsfluitlessenen aan de academie voor Muziek en Woord te Lanaken,
- master in de muziek, afstudeerrichting muziekpedagogie (Lemmensinstituut, Leuven, afgestudeerd in 2011),
- master in de muziek, afstudeerrichting instrument piano bij Frans Van Beveren (Lemmensinstituut, Leuven, afgestudeerd in 2014),
- masterclasses piano in binnen-en buitenland bij o.a. Jan Vermeulen, Katia Veekmans, Paul Robberts, Charles Owen, Martin Sturfält e.a.
- opleiding tot yogadocent voor kinderen bij Kreakatau (2018-2019),
- opleiding koordirectie aan SAMWD Lier (2019-2020),
- opleiding Zingen met Kinderen georganiseerd door Koor & Stem ism SAMWD Lier (2020-2021),
- verdiepingsopleiding cognitieve begaafdheid bij Hoogbloeier (voorjaar 2023),
- basistraining mindset bij Platform Mindset (januari-februari 2024).

Ervaring

- lessen Algemene Muzikale Opvoeding (AMO) en pianolessen aan verschillende JMA's en privé-muziekscholen (2007-2010),
- Naschoolse muzikale activiteiten in het kader van Brede School (2010-2012),
- Muzieklessen voor kinderen met een fysieke/mentale beperking in Steenokkerzeel (2011),
- lessen piano-initiatie aan het stedelijk conservatorium te Mechelen (schooljaren 2011-2012 en 2012-2013),
- dirigente van het kinderkoor Kolor, verbonden aan het O-L-Vrouwkoor te Mechelen (2012-2013) en van het kinderkoor in Basisschool Don Bosco Heverlee (2013-2014),
- freelance gids (NL en ENG) in het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel (oktober 2014 - augustus 2017),
- partner van Brede School Sint-Joost-ten-Node: muziekinitiatie in kinderdagverblijven, muzieklessen in kleuter- en lagere school SJAZ, schoolkoor SJAZ (2019-2023), 
- freelance docent voor diverse kunst- en muziekeducatieve organisaties,
- partner van KinderKuren Leuven (naschoolse kinderopvang),
- dirigente van schoolkoor 'Zangta' aan Sancta Maria Basisschool Leuven (sinds september 2023).


Hester speelt...

piano (uiteraard), viool, dwarsfluit, orgel, gitaar (een beetje), ukulele (ook een beetje), blokfluit, percussie, diatonische accordeon (ooit vijf dagen stage gevolgd), nyckelharpa, ...