Workshop toonladders en tonaal improviseren

In deze workshop bestuderen we verschillende toonladders. Bij de klassieke grote en kleine tertstoonladder vertrekken we niet van de theoretische opeenvolging van noten in een toonladder (al komt die uiteraard ook aan bod), maar onderzoeken we hoe de verschillende tonen zich tot elkaar verhouden en hoe dit uiteindelijk muziek vormt en richting geeft. We werken veel aan de piano om dit visueel en auditief voor te stellen en onmiddellijk in praktijk toe te passen. De opdrachten aan de piano geven uiteindelijk een aanzet naar tonaal improviseren, waarmee we tijdens de pianolessen verder aan de slag kunnen.

Naast de klassieke grote en kleine tertstoonladders bestuderen we ook enkele minder alledaagse toonladders, denk maar aan de heletoonsladder, middeleeuwse modi, zigeunerladders, enzovoorts.

Deze workshop draait vooral rond toonladders op piano. Praktijkoefeningen zullen aan de piano gedaan worden, voorbeelden zullen vooral uit de pianoliteratuur komen. Toch kan deze workshop ook interessant zijn voor muzikanten die een ander instrument bespelen, leerlingen AMV die hun kennis willen opfrissen, kinderen/volwassenen die graag meer over de theoretische aspecten van muziek willen weten, ... Als niet-pianist kan je deze workshop als toehoorder bijwonen.


Voor wie?
- voor kinderen vanaf 8 jaar, jongeren en volwassenen,
- vereiste voorkennis: enige muzikale ervaring (piano of een ander instrument), noten kunnen lezen in solsleutel (en fasleutel),
- minimum 6, maximum 12 deelnemers.

Waar?
- Piejaanoo, Sint-Reneldislaan 3, 3001 Heverlee.

Wanneer?
- deze workshop staat voorlopig niet gepland.

Kostprijs
- 15 euro voor leerlingen die pianoles volgen bij Piejaanoo, 20 euro voor andere deelnemers,
- de betaling dient te gebeuren op rekeningnummer BE96 0017 6285 9105 met vermelding van de naam van de deelnemer.

Inschrijven
- inschrijven kan via onderstaand formulier,
- inschrijving is pas compleet na ontvangst van betaling, er wordt dan een bevestigingsmail verstuurd,
- indien er na 7 dagen geen betaling ontvangen is, wordt de inschrijving geannuleerd,
- inschrijvingen worden in volgorde van ontvangst (formulier + betaling) verwerkt.

Algemene voorwaarden
- Eens ingeschreven is annuleren in principe niet mogelijk. Het is wel mogelijk om een andere geïnteresseerde die voldoende voorkennis heeft te laten deelnemen aan de workshop.
- Piejaanoo behoudt zich het recht om de workshop te annuleren bij onvoldoende inschrijvingen.